Din ciclul/ de vorba cu expertii pietelor financiare/
Principiile pe care personal le folosec se bazeaza pe o metoda de tranzactionare dezvoltata aproximativ acum 90 de ani, de legendarul trader Richard Wyckoff iar prin observatiile sale asupra actiuni pretului a devoltat metoda care ii si poarta numele „Metoda Wyckoff”
Iata ce supunea R. Wayckoff
“Daca vrei sa reusesti , trebuie sa inveti sa recunosti profesionistii si sa intelegi cum actioneaza” – este una dintre regulile de aur ale lui Richard Wyckoff, legendarul trader care in anii 1930 a scris un manifest ce a devenit cult pe Wall Street.
Metoda are la baza trei legi….
1. Legea cererii si a ofertei
Legea cererii si a ofertei are cea mai mare importanta. In acest caz analistii studiaza relatia dintre cerere si oferta, avand ca punct de reper pretul si volumul pe o anumita perioada asa cum este reprezentat pe grafic. In cazul in care cererea de a cumpara un instrument (perechi valutare, actiuni, marfuri) este mai mare decat oferta disponibila, singurul mod in care cererea poate fi satisfacuta este ca pretul sa creasca la un nivel care atrage suficienta oferta care sa egaleze cererea.
Atunci cand este atins acest punct, pretul nu mai avanseaza. Daca oferta de vanzare este mai mare decat cererea de a cumpara, singurul mod in care oferta va fi absorbita este ca pretul sa scada, pana la un punct care atrage suficienta cerere pentru a absorbi toata cantitatea. Cand se intampla acest lucru, pretul nu mai scade.
2. Legea cauzei si a efectului
Legea cauzei si efectului, practic, ne spune ca nu putem obtine ceva din nimic. Cand piata intra intr-o perioada in care cererea depaseste oferta sau exista un exces de oferta fata de cerere, acest lucru nu este intamplator. Fiecare dintre acestea vine dupa perioada de pregatire si consecintele acelei pregatiri care are un efect direct si inseparabil asupra rezultatului final.
Pentru a avea un efect, trebuie sa existe mai intai o cauza si acel efect va fi proportional cu cauza. Aceasta lege poate fi reflectata in forta de acumulare sau de distributie a unui interval de tranzactionare, care lucreaza in sine ca o miscare ulterioara, in afaraacelei secvente de echilibru dintre cerere si oferta , trading range.
3. Legea efortului si a rezultatului
Piata incearca in continuu sa mearga intr-o directie. Aceste incercari pot fi foarte scurte sau lungi ca durata si reprezinta un efort general exprimat in termeni de volum. In cazul in care pretul raspunde la efort, cel mai probabil va avea loc o miscare importanta a acestuia. In cazul in care efortul si rezultatul sunt contrare, este probabil sa aiba loc o schimbare importanta in directia pretului.
Sper ca e deja este interesant pana aici!

Pe fundamentul legilor de mai sus este construita schema unei metode in cinci pasi. Comparand asa-zise “unde” de cumparatori cu unde de vanzatori pe grafic, acesta dezvaluie balanta.
Cei 5 pasi ai metodei Wyckoff

1. Identificarea pozitiei si a tendintei pietei in general. In momentul in care traderul intelege ce tip de trend este in desfasurare, el se poate concentra asupra celui de-al doilea aspect, cel putin la fel de important: identificarea pretului in raport cu trendul.
2. Al doilea pas este acela de a tranzactiona numai acele instrumente care sunt in armonie cu principiile actiuni pretului.
3. Al treilea dintre cei 5 pasi este acela de a tranzactiona numai instrumentele care au dezvoltat o cauza.
4. Al patrulea pas directioneaza traderul sa tranzactioneze numai acele instrumente care sunt pregatite sa se miste.

5.Ultimul aspect pe care traderii trebuie sa il aiba in vedere este daca piata, in ansamblu, se afla pe punctul de a urma aceeasi miscare precum instrumentul urmarit. Daca raspunsul este da, tranzactia poate fi deschisa. Daca excludem din ipoteza, unele greseli majore ce pot fi facute, sau o evolutie total neasteptata dupa deschiderea pozitiei, rezultatul final va fi unul pozitiv.

Tranzactionarea pe trend este, in general, cea mai fiabila metoda de tranzactionare. Traderii care asteapta formarea unui trend clar, pentru ca ulterior sa tranzactioneze in concordanta cu acesta si inchid pozitiile atunci cand continuarea trendului este amenintata, atrag mai multe sanse de profit de partea lor, spre deosebire de traderii fara o baza educationala, ale caror actiuni sunt aleatorii.

Pagina de facebook;
B Brothers FX & Partners
@BBrothersFx

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos y para mostrarte publicidad relacionada con sus preferencias en base a un perfil elaborado a partir de tus hábitos de navegación. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de sus datos para estos propósitos. Ver Política de cookies
Privacidad